15 d’abr. 2011

Divendres 15 d'abril: receptes medievals

Amb molt de gust hem pujat al carruatge del temps i hem viatjat fins a l'època medieval, un període de grans tiberis per a alguns i de "pa i sopa" per uns altres. La Montserrat Artigas, presidenta de l'Associació d'Amics de Medievàlia, ens ha parlat de la gastronomia d'aleshores i ens ha animat a participar al concurs de cuina que s'organitza per la pròxima fira Medieval (a Sabadell, del 13 al 15 de maig).

El Josep Maria Pàrraga, responsable de l'Escola d'Hostaleria del Vapor Llonch, ens ha explicat quins són els aliments que podem menjar amb les mans i quins no, mentre que el Sergi Costa, de l'empresa Pamboli, ens ha descobert un servei molt interessant: els cuiners a domicili.

Tot plegat, entrevistes i receptes detallades, ho podeu recuperar al següent link (en alguns ordinadors la descàrrega funciona millor amb Internet Explorer)

FRITA DE FREIXURA
Encara que avui hi ha molta gent que menysprea les vísceres i entranyes dels animals, no hem d’oblidar que en altres èpoques eren un dels ingredients més utilitzats a la cuina. Aquí us presentem un plat típicament medieval, però que la Montserrat Artigas ens anima a recuperar: “És molt gustós i econòmic”.

*Ingredients:
- 1 quilo de freixura (entranyes de l’anyell: fetge, pulmons, cor, etc.)
- 2 o 3 cebes
- mitja cabeça d’alls
- mig got de vi blanc sec
- pebre
- canyella
- llorer
- farigola
- coriandre
- sal
- oli i llard

*Elaboració:
- Fregim la freixura amb una mica d’oli i de llard (a parts iguals).
- Ho retirem i posem la ceba i els alls a la cassola, fins que es confitin.
- Hi tornem a incorporar la freixura i hi afegim la sal, el pebre, la canyella, el llorer, etc. Ho deixem coure amb una mica d’aigua i a foc lent (1 hora de “xup-xup”).
- ... i ja estarà a punt per servir!


GREIXONERA

Aquest dolç medieval és un plat d’aprofitament d’ensaïmades, que aleshores ja existien. Són unes postres típiques d’Eivissa i Formentera.

* Ingredients:

- 4 ensaïmades grosses (seques)
- 1 litre de llet
- 8 ous
- 400 grams de sucre
- la pell d’una llimona ratllada
- canyella en pols
- una copa d’anís

*Elaboració:

- S’esbocinen les ensaïmades en un motlle prèviament cobert amb sucre cremat.
- Hi afegim una mica de llet perquè es remullin les ensaïmades. Ho deixem reposar una mitja hora.
- Batem la resta de la llet amb els ous, el sucre, la llimona, la canyella i l’anís. Ho aboquem a dins el motlle, sobre les ensaïmades. Ho remenem una mica.
- Ho posem al forn a 180º durant 40 minuts, aproximadament.
- Un cop fet, es gira.
- Es recomana menjar acompanyat amb una mica de nata o gelat de vainilla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada