8 d’oct. 2010

Primer programa...i ben farcit!

Ara sí que ja podem dir que hem tornat! Avui hem fet el primer programa de la temporada i diríem que ens ha quedat força bo... Si el voleu escoltar i recuperar les receptes, aquí el teniu: http://www.radiosabadell.fm/RSPodcast-V1.0/audio/dpk_4549_36.mp3

CASSOLA DEL TROS
Plat típic de Lleida que els pagesos preparaven amb la carn que tenien aquell dia a casa, les verdures de temporada de l’hort i, sempre sempre, uns quants cargols.
*Ingredients:
- Farigola
- 2 cebes
- Romaní
- 2 porros
- Julivert
- 4 pastanagues
- 4 grills d’all
- 100 grams d’ametlla torrada
- 1 botifarra
- 1 ànec
- ½ conill
- ½ pollastre
- 2 costelles de porc
- 1 llonza llaminera de porc
- Llard
- Pebre negre
- 1 litre de vi blanc
- Oli
- Sal
- Bolets
- 3 dotzenes de cargols

*Passos:
- Poseu oli i una mica de llard en una cassola i saltegeu-hi les carns.
- Retireu-les i sofregiu les verdures tallades finament en el mateix oli, durant uns 15 minuts.
- A continuació, afegiu el vi. Quan aquest s’hagi reduït, ajunteu-hi una picada feta amb els alls i el julivert, així com les herbes i les espècies. Deixeu-ho coure tot durant 10 minuts més.
- Seguidament, col·loqueu els cargols nets i desvetats a la cassola.
- Afegiu les carns i els bolets i deixeu-ho coure ben tapat al llarg d’uns 45 minuts a foc suau.
- Per acabar, piqueu les ametlles, barregeu-les amb una mica del suc de la cassola i tireu-les per sobre de la carn.
- Deixeu coure durant 10 minuts, sense tapar...i a menjar!

PASTÍS DE CARABASSA
*Ingredients per 4 persones:
- 300 grams de carabassa
- 3 ous
- 75 grams de mantega
- 150 grams de sucre
- 250 grams de farina
- 100 grams de llet
- una mica d’aroma de llimona
- 1 culleradeta de canyella en pols
- 1 polsim de safrà
- mantega i farina pel motlle

*Passos:
- Tallarem la carbassa a trossets i la posarem a bullir en un pot, amb la llet i les espècies.
- Un cop cuita, l’aixafarem i la reservarem.
- Mentrestant, blanquejarem els rovells d’ou amb el sucre i la llimona.
- A continuació, muntarem en un bol les clares a punt de neu.
- Tot seguit, barrejarem els rovells amb les clares, la farina i la carbassa i ho remenarem suaument.
- Finalment, posarem la mescla en un motlle prèviament emmantegat i enfarinat i l’enfornarem durant 20 minuts al forn calent, a 180ºC.

OUS AL NIU
Plat ràpid, net i fàcil. Ideal divendres vespre. "El menges i ets feliç una bona estona"
*Ingredients (per una porció)
- 1 panet de Viena
- 2 ous
- per donar gust, a escollir entre: un trosset de xistorra, formatge roquefort, pernil salat, sobrassada, etc.

*Passos:
- Buidem el panet (li traiem la molla) i a dins hi posem els rovells dels ous.
- Hi afegim la xistorra o l'acompanyament que hàgim escollit.
- Batem les clares a punt de neu i les incorporem a sobre del panet.
- Fregim el panet (ja farcit) a la paella, amb oli abundant. Amb l'ajuda d'una cullera anem agafant oli calent i el tirem per dins el panet perquè es cogui una mica (però tampoc massa! el més interessant és que el rovell quedi líquid i es desfaci quan el trenquem...)
- Cal servir-ho calent i...bon profit!

GATÓ DE MALLORCA
*Ingredients:
- 200 grams d'ametlles mòltes
- 200 grams de sucre
- 6 ous
- una cullerada sopera de pell de llimona
- una cullerada de cafè de canyella en pols
- una cullerada sopera de sucre glaç
- una cullerada sopera de mantega

*Passos:
- Munteu les clares a punt de neu i reserveu-les.
- Munteu els rovells amb el sucre a punt de crema i afegiu-hi la ratlladura de la llimona, les ametlles mòltes (o farina d'ametlla) i la canyella.
- Incorporeu-hi les clares muntades.
- Poseu la massa sobre paper sulfuritzat i camiseu-ho.
- Coure-ho 45 minuts a 170ºC.
- Quan estigui fred, recobriu-ho de sucre glaç.
- A Mallorca és típic servir-lo amb gelat d'ametlles.


PEDRES DE JONQUERES
Creació del pastisser creualtenc Jaume Corominas. Es van elaborar en honor a l'ermita de Sant Vicenç de Jonqueres.
*Ingredients per la massa:
- 110 grams d'ametlla molta
- 110 grams de sucre
- 220 grams de mantega
- 440 grams de farina
- 100 cl de Cointreau o anís
- 3 grams de llevat en pols

*Per la cobertura:
- 250 grams d'ametlla trinxada
- 1 ou sencer batut
- una punta de sal

*Passos:
- Elaboreu una massa amb els ingredients indicats i, després, feu-ne pilotetes una mica més petites que els panellets de pinyons.
- Poseu l'ametlla trinxada pel damunt i pinteu-ho amb l'ou.
- Preescalfeu el forn 15 minuts.
- Quan estigui a 170ºC, poseu-hi les pedres i vigileu que no es torrin més del compte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada