15 de gen. 2011

Divendres 14 de gener: seguim a dieta?

Amb molt de gust seguim fent bondat, però ho fem d'una forma molt saborosa. La Montse Clapés ens explica com preparar una deliciosa crema de xampinyons i mató, i de segon un plat de tonyina a la planxa amb llit de cebes i xips de carxofa. El Jordi Samper, del Tast, ens proposa aprofitar la ració de verdura sobrant per convertir-la en una divertida truita.

I com ho hem de fer si volem congelar algun d'aquests productes o plats? Ens ho explica el Josep Maria Pàrraga, responsable de l'Escola d'Hostaleria del Vapor Llonch: "Excepte les sales, nates i làctics en general, de la resta pràcticament tot es pot congelar. Només hem seguir el procediment adequat, en el cas de les verdures cal escaldar-les".

Si voleu recuperar les entrevistes i receptes, així com la visita que vam fer a l'hort del Ramon, només heu de seguir el següent link. Perquè...i vosaltres, ja sabeu com triar els millors calçots del mercat?
(*per cert, el link funciona millor amb Internet Explorer)

CREMA DE XAMPINYONS I MATÓ
*Ingredients:
- 400 gr. de xampinyons frescos (no s'hi valen en conserva)
- 2 cebes tendres
- 100 gr. de cigrons cuits o 30 gr. de farina de cigró.
- Una branqueta d’api, ben blanca.
- Mitja llimona
- 100 gr. de mató
- 1 litre d’aigua
- Oli, sal i pebre.

*Passos:
- En una olla (o a la thermomix) sofregim una mica la ceba.
- Rentem els xampinyons amb aigua i llimona, els tallem i els incorporem a la ceba. També hi afegim la branqueta d’api, els cigrons i l’aigua.
- Ho deixem bullir uns 15 minuts.
- Afegim la meitat del mató i ho triturem tot.
- Ho servim en un bol, amb la resta del mató esmicolat i repartit per sobre. Podem acabar-ho amb un toc de pebre i unes gotes de llimona.
*Cal servir-ho ben calent.

TONYINA A LA PLANXA AMB CEBA I CARXOFES
*Ingredients:
- 4 talls de tonyina una mica gruixuts
- 1 manat de ceba tendra
- 4 carxofes
- Oli, sal i pebre, sucre (millor morè)

*Passos:
- Agafem la ceba tendra i la fregim amb poc oli, molt lentament (*podem afegir una mica d’aigua a la paella i així es farà una mica més a poc a poc).
- Quan estigui gairebé cuita hi posem un polsim de sucre i la deixem acabar de fer uns minuts més. Reservem.
- Netegem les carxofes i les tallem en làmines fines. Les fem a la planxa amb una mica d’oli, sal i pebre. No cal que quedin molt cuites, així hi haurà contrast de textures amb la ceba.
- Preparem la planxa ben calenta i fem la tonyina al gust. Cal que sempre quedi una mica crua de dins, sinó ens quedarà seca i el plat no valdrà res.
-Quan la posem al plat, hi posarem la sal i un rajolí d’oli cru.
-Muntem el plat amb la ceba al fons, la tonyina a sobre i les làmines de carxofa pel voltant…Bon profit!

TRUITA DE MONGETES I PATATES
Recepta ideal per aprofitar la ració de verdura que ens ha sobrat de la nit anterior.
*Ingredients:
- Mongetes tendres i patates bullides
- Alls
- Oli d’oliva
- Ous

*Passos:
- Daurem els alls en una paella amb oli.
- Hi afegim les patates i mongetes i ho aixafem amb la forquilla (que quedi tipus trinxat de la Cerdanya).
- Barregem la mescla amb l’ou batut.
- Rectifiquem de sal i fem la truita.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada