4 de febr. 2011

Divendres 4: Pavlova i panatxé

Al programa d'avui hem parlat de receptes internacionals amb la Marta Soldevila, sabadellenca i autora del bloc 'Catalan Cuisine Corner': "El Pavlova són unes postres senzilles de fer, però necessiten temps i paciència". El Jordi Samper, de la botiga Tast, ens descobreix la panatxé de verdures, una manera molt sana de cuinar-les: "Si bullim les verdures en desaprofitem el sabor, l'aroma i les vitamines, en canvi amb la panatxé les cous amb l'aigua justa".

També hem descobert que el consum moderat de cervesa ajuda a prevenir les malalties cardiovasculars i hem parlat amb el Jordi Bordas, un dels guanyadors del Mundial de Pastisseria. Tot plegat, entrevistes i receptes, ho podeu recuperar al següent link (en segons quins ordinadors funciona millor amb Internet Explorer).




PAVLOVA

Postres a base de merenga i típiques d'Austràlia i Nova Zelanda. El nom és en honor a Anna Pavlova, la famosa ballarina russa, que a principis del s.XX va fer una gira per aquelles terres. Col·loquialment, el pastís es coneix com a "pav".

*Ingredients:
Per la merenga
- 5 clares d´ou
- 240 gr sucre glaç
- 2 cullerada de maizena
- 1 cullerada sopera de vinagre
- 1 cullerada sopera d´extracte de vainilla (o similar).
Per la nata
- 350 ml de nata líquida
- 5 cullerades soperes de sucre glaç
+ fruita per decorar (kiwis, maduixes, fruites del bosc).

*El vinagre i la maizena es poden substituir per un pessic de Cremor Tàrtar. Tots aquests ingredients mencionats serveixen per aconseguir la textura adequada...


*Elaboració:
- Preescalfem el forn a 140ºC
- Muntem les clares (prèviament a temperatura ambient) durant una estona. *Hi ha gent que hi afegeix un pessic de sal per ajudar a muntar-les.
- Quan les clares comencen a agafar consistència, hi afegim MOLT lentament el sucre (de cullerada en cullerada). Sempre mentre seguim muntant les clares.
- Quan ha absorbit el sucre i hem anat millorant la consistència, hi afegim lentament la maizena (prèviament tamisada), l´extracte de vainilla i el vinagre. Sempre seguim batent, fins a muntar les clares a punt de neu.
- Després, bolquem la merenga a la safata del forn amb paper antiadherent. Amb una espàtula, li donem la forma rodona i homogènia i fem que tingui certa alçada.
- Ho posem al forn per dalt i baix (amb ventilador, si és possible). Un cop dins, reduïm la temperatura a 125ºC. Ho deixem durant una hora i mitja - una hora i tres quarts.
- Després apaguem el forn, però hi deixem el pastís dins durant 15 minuts. A continuació, obrim una mica la porta del forn i ho deixem com a mínim 10 minuts més. L´objectiu és refredar la merenga molt a poc a poc, sinó “col·lapsa”.
- Preparem la nata muntada (la nata líquida ha d´estar freda!), afegint el sucre a poc a poc un cop comenci a tenir certa consistència.
- Posem la nata muntada a la part superior de la merenga (compte si l'hem de canviar de recipient, fer-ho amb molt de compte!).
- Ho acabem decorant-ho amb la fruita que vulguem i ho posem a la nevera.


PANATXÉ DE VERDURES
*Ingredients:
- 150 gr. d'espàrrecs
- 200 gr. de patata
- 200 gr. de pastanaga
- 150 gr. cols de Brussel·les (més petites, resistents al fred)
- 150 gr. bròcoli
- 2 grans d'all
- 6 olives negres d’Aragó
- 2 cl. d’oli d'oliva
- 150 ml. d’aigua
- 1 ceba petita
- sal

*Elaboració:
-
Saltegem els alls i les olives.
- Hi incorporem les verdures (tallades totes a la mateixa mida) i ho deixem caramel·litzar.
- Hi incorporem l'aigua i ho deixem bullint (tapat), durant 12-14 minuts.
- Es pot servir de primer plat o d'acompanyament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada