20 de maig 2011

Divendres 20: recuperem les plantes silvestres

Amb molt de gust aprenem a cuinar amb plantes amb l'ajuda de la Mercè Esteve, que ens anima a recuperar les ortigues: "ens hi hem de fer amics perquè tenen moltes vitamines i són més barates que qualsevol complement vitamínic que compris a la farmàcia". Ella mateixa ens explica la recepta d'una amanida i d'un refresc ideal pels dies de més calor.

Tot plegat, entrevistes i receptes, es pot recuperar al següent link (en alguns ordinadors, la descàrrega funciona millor amb Internet Explorer).

AMANIDES DE BARREJA DE PLANTES I FLORS
*Ingredients:
- Herbes silvestres: agrella, colitxos, dent de lleó...
- Herbes cultivades: mizuna, mostassa rosada, bleda vermella...
- Flors salvatges: malva, rosella, borratja...
- Flors cultivades: caputxina, calèndula, begònia...
- Altres ingredients: brots de remolatxa, sèsam caramel·litzat, encenalls de formatge, parmesà, daus de clares d'ous cuits, pinyons torrats, gerds.

*Per la salsa vinagreta:
- 1 ratlladura de mandarina o llimona
- 60 ml. d'oli d'oliva verge
- 20 ml. de vinagre balsàmic
- 2 cullerades soperes de brou o d'aigua
- sal d'ortigues
- pebre mòlt.

*Elaboració de l'amanida:
- Es netegen tots els ingredients i s'escorren, les fulles més grans es tallen. Se separen els pètals de les flors i se'n deixen unes quantes de senceres per la presentació del plat.
- En un bol es barregen tots els ingredients juntament amb la salsa vinagreta, deixant les flors de la presentació per l'últim moment ja que la vinagreta les pansiria.

*Elaboració de la salsa vinagreta:
- Dins d'un bol es prepara la vinagreta utilitzant un batedor manual per barrejar tots els ingredients. Es reserva a la nevera fins el moment de servir.


KARKADÉ (FLORS D'HIBISCUS)

Beguda molt refrescant i popular als països del centre i nord de l'Àfrica. Es pot beure freda o calenta i, en una ampolla ben tancada, es pot conservar a la nevera durant 2 o 3 dies.

*Ingredients:

- 50 g. de flors d'hibiscus vermell africà
- 3 l. d'aigua
- sucre
- menta (opcional)

*Elaboració:
- Es deixen macerar les flors d'hibiscus en aigua en un lloc fresc.
- Amb l'ajuda d'un colador fi, es cola el suc de les flors, s'aixafen molt bé per poder aprofitar totes les seves substàncies i es llencen.
- Es posa el suc en una gerra gran i s'hi afegeix el sucre. Si es vol més fresca la beguda, s'hi poden afegir glaçons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada