17 d’ag. 2010

Dimarts 17 d'agost: Creps dolces i salades

La Trini Rodríguez, una de les responsables de l'espai gastronòmic Moixeró (C/Advocat Cirera 28), ens explica la recepta de les creps i ens suggereix possibles farciments... Tot i així, i com ella mateixa assegura, el secret és ser creatius i atrevir-nos a provar gustos nous. Com sempre, trobareu les receptes ben explicades a http://www.radiosabadell.fm/RSPodcast-V1.0/audio/dpk_4167_36.mp3, on també hi podeu escoltar una interessant entrevista amb el químic Claudi Mans, autor del llibre "Sferificaciones y macarrones. La ciencia en la cocina tradicional y moderna".

CREPS
Tradicionalment, associem les creps a unes postres dolces. Tot i així, a França (bressol de les creps) fan dues versions: les creps estrictament, per ingredients dolços, i les "galettes", per ingredients salats. La massa base que utilitzarem en ambdos casos és força semblant, amb poques diferències...

*Ingredients per a la massa de les creps dolces:
-600 grams de farina
-3 ous
-250 grams de mantega, o bé 150 grams de mantega i 100 grams de llard
-1 got d’aigua freda
-Una cullereta de cafè de sal

*Propostes de farciment de creps salades:
-Pernil dolç i formatge
-Ou ferrat, pernil dolç, formatge i ceba potxada amb mantega
-Formatge de cabra calent
-Crema de roquefort i nous
-Botifarra negra i compota de poma
-Xampinyons, bacó fumat i formatge ratllat
-Pit de pollastre i xampinyons
-Botifarra crua i tomàquet


*Ingredients per a la massa de les creps dolces:
-360 grams de farina
-50 grams de sucre
-4 ous
-100 grams de mantega
-½ litre de llet
-1 got d’aigua

*Propostes per al farciment de creps dolces:
-Xocolata desfeta (millor negra). S’hi poden afegir ametlles laminades o nous
-Xocolata i plàtan
-Melmelades variades (maduixa, préssec, pruna, figa, etc.)
-Pinya i caramel
-Nata muntada i ametlles laminades
-Compota de poma o de peres
-Préssec en almívar, gelat de vainilla i nata muntada
-Sucre i Grand Marnier flamejat
-Plàtan, sucre i rom flamejat

*Passos per a l'elaboració de les creps:

- Comencem barrejant la farina i els ous, i després hi anem incorporant els ingredients líquids. Es recomana barrejar-ho amb una batedora (manualment), tot i que també es pot fer amb el túrmix.

- En una paella antiadherent hi desfem un trosset de mantega (o una mica d'oli) i ho escampem bé. Hi afegim una cullerada sopera de massa i l'escampem per tota la superfície de la paella, que ha de convertir-se en una làmina.

-Ho coem a foc lent. Quan veiem que es comença a desenganxar la massa, la girem amb l'ajuda d'una espàtula de fusta o de plàstic.

-En el cas de les salades, hi afegim els ingredients quan la crep encara està calenta, però en el cas de les dolces és millor deixar-les refredar (a no ser que volguem que se'ns desfaci la xocolata)

Cap comentari:

Publica un comentari