16 d’ag. 2010

Dilluns 16 d'agost: terrina de pollastre amb escalivada i escabetx de guatlles

La Montserrat Artigas, presidenta de l'Associació Amics de Medievàlia i gran aficionada a la cuina, ens ha explicat com fer l'escabetx i ens ha descobert, també, la temptadora recepta d'una terrina de pollastre amb escalivada... Molt senzilleta i fresca! Podeu sentir totes les receptes explicades per ella mateixa a http://www.radiosabadell.fm/RSPodcast-V1.0/audio/dpk_4159_36.mp3

Terrina de pollastre amb escalivada
*Ingredients per a la terrina:
- ½ quilo de pollastre cuit i desossat (poden ser sobrants de pollastre a l'ast o guisat)
-1 fetge de pollastre fregit
-1 ceba grossa escalivada
-2 albergínies escalivades
-2 pebrots vermells escalivats
-3 ous
-2 fulles de llorer
-50 grams de pinyons torrats
-1 got petit de llet
-2 alls picats
-1 cullerada de julivert picat
-mantega
-sal i pebre

*Ingredients per la vinagreta:
-2 cullerades doli d'oliva
-½ cullerada de vinagre de Mòdena
-1 culleradeta de cúrcuma
-1 culleradeta de pipes de gira-sol pelades i salades
-1 cullerada de panses de Corint
-1 cullerada de festucs

*Elaboració:
-Escalfem el forn a 180ºC. Agafem un motlle llarg i ben untat amb mantega, que anirem omplint en capes pel següent ordre: el pebrot, el pollastre, l'albergínia, una altra capa de pollastre, pinyons, ceba, pollastre, pinyons, pebrot, pollastre, pinyons i albergínia.
-En un bol, barrejarem bé els ous, la sal, el pebre, els alls picats, el julivert i la llet. Una vegada ben batut, ho afegirem per sobre del contingut del motlle esperant a què baixi fins el fons.
-Enfornarem el motlle durant uns 30 o 40 minuts i el deixarem refredar. Guardarem el motlle dins de la nevera durant unes 24 hores i ens ho menjarem fred.
- L'acompanyarem amb la vinagreta que us hem proposat: emulsionarem tots els ingredients de la vinagreta i amanirem la terrina desemmotllada, col·locant pel voltant créixens, enciam i ruca.


Escabetx de guatlles
L'escabetx és una forma de conservació dels aliments que s'emprava antigament, però com que el resultat és molt saborós, encara avui en dia, continuem utilitzant-la.
Es pot fer escabetx de peix, de carn, d'aviram, de caça i de bolets.

*Ingredients:
- Oli d'oliva per a fregir
- 4 guatlles tallades a quarts
- ½ got de vinagre de vi
- 1 cap d'alls sense pelar
- 1 ceba tallada a lo llarg
- 2 pastanagues tallades en juliana
- 1 ramet d'orenga
- 1 ramet de farigola
- 2 fulles de llorer
- 1 cullerada de pebre vermell dolç
- 1 culleradeta de pebres exòtics
- sal

Passos:
- Fregiu les guatlles en una cassola o paella i retireu-les. Ja les podeu col·locar en el bol (o qualsevol altre recipient) on les vulgueu conservar.
- Daureu lleugerament la ceba i la pastanaga i retireu-les. Afegiu-les a les guatlles.
- Col·loqueu els alls, els pebres i les herbes a la cassola i remeneu. Afegiu-hi el vinagre i deixeu-ho reduir una mica. Ja podreu tirar aquesta barreja per sobre de les guatlles i de l'acompanyament.
- Guardeu-ho ben tapat a dins de la nevera.
--> L'escabetx és tan bo en fred com en calent i la tria de com servir-lo a taula més aviat vindrà condicionada per lèpoca de lany en que ens el mengem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada